Potreban Vam je savet? Pozovite nas: 063 852 93 03

Rasadnik Zelena Pločica logo

Četinari

Jela Abies koreana

Abies koreana

Korejska jela je zimzeleni četinar kompaktne krošnje kupastog oblika. Može dostići oko 10 m visine, ali je godišnji prirast mali. Mlada drvca formiraju šišarke ljubičaste boje. Koriste se za samostalnu sadnju. Odgovaraju joj osunčane pozicije ili polusenka.
Jela Abies pinsapo 'Glauca'

Abies pinsapo 'Glauca'

Španska jela je zimzeleni četinar kompaktne krošnje kupastog oblika. Može dostići oko 5 m visine, ali je godišnji prirast mali. U rano proleće formiraju se šišarke ljubičaste boje. Koriste se za samostalnu sadnju. Odgovaraju joj osunčane pozicije.
Jela Abies concolor

Abies concolor

Zimzeleni četinar piramidalnog oblika. Može dostići oko 15 m visine, ali je godišnji prirast mali. Koriste se za pojedinačnu sadnju ili u grupama. Odgovaraju joj osunčane pozicije. Koristi se i kao novogodišnje drvce.
Kedar Cedrus atlantica 'Glauca'

Cedrus atlantica 'Glauca'

Atlaski plavi kedar (poreklom sa atlaskih planina u Africi) je zimzeleni četinar prostrane krošnje. Može dostići oko 20 m visine, ali je godišnji prirast mali. Koristi se za pojedinačnu sadnju ili u grupi. Odgovaraju mu osunčane pozicije.
Kedar Cedrus atlantica 'Aurea'

Cedrus atlantica 'Aurea'

Atlaski zlatni kedar (poreklom sa atlaskih planina u Africi) je zimzeleni četinar prostrane krošnje. Može dostići oko 10 m visine, ali je godišnji prirast mali. Formira šišarke. Koristie se za pojedinačnu sadnju ili u grupi. Odgovaraju mu osunčane pozicije.
 Žalosni kedar Cedrus atlantica 'Glauca Pendula'

Cedrus atlantica 'Glauca Pendula'

Atlaski plavi kedar sa padajućim granama je zimzeleni četinar - kedar kalemljen na određenoj visini. Koristi se za samostalnu sadnju ili u grupi. Odgovaraju mu osunčane pozicije.
Libocedrus Calocedrus

Libocedrus decurrens

Zimzeleni četinar valjkastog oblika krošnje, izuzetno mirisan. Može narasti do oko 15 m visine. Koristi se za pojedinačnu sadnju, drvorede, u grupi. Odgovaraju mu osunčane pozicije.
Čempres Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold'

Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold'

Pačempres žuto-zelene boje, kupastog oblika. Može dostići visinu od oko 6 m, ali je godišnji prirast mali. Pogoduju mu osunčane pozicije. Može se koristiti za pojedinačnu sadnju, kao živa ograda, u grupi, za formiranje topijara.
Čempres Chamaecyparis lawsoniana 'Variegata'

Chamaecyparis lawsoniana 'Variegata'

Pačempres žuto-zelene boje (šaren), kupastog oblika. Može dostići visinu od oko 5 m, ali je godišnji prirast mali. Pogoduju mu osunčane pozicije. Može se koristiti za pojedinačnu sadnju, kao živa ograda, u grupi, za formiranje topijara.
Chamaecyparis lawsoniana 'Pembury Blue'

Chamaecyparis lawsoniana 'Pembury Blue'

Pačempres plave boje, kupastog oblika. Može dostići visinu od oko 2 m, ali je godišnji prirast mali. Pogoduju mu osunčane pozicije. Može se koristiti za pojedinačnu sadnju, kao živa ograda, u grupi, za formiranje topijara.