Potreban Vam je savet? Pozovite nas: 063 852 93 03

Rasadnik Zelena Pločica

More Website Templates @ TemplateMonster.com - July 08, 2013!

Blog

Drvenasti božur
Autor: Biljana Arsenijević-Milenković

Raskošne pojave i intenzivnog mirisa, božur zauzima posebno mesto u našim vrtovima. Lako se uzgaja, prijaju mu osunčane ili pozicije u polusenci. Na fotografijama je prikazan drvenasti božur, Paeonia suffruticosa, koji tokom zime zadržava stabljike. U jesen se može orezati u cilju oblikovanja, uklanjanja oštećenih i suvih grana…

Biljka je veoma rasprostranjena u regijama istočne Kine i širom mediteranskih oblasti Evrope. Neretko se ova biljka smatra i predstavlja kao nacionalni cvet Kine i simboliše bogatstvo, čast i lepotu. U nekim državama se smatra da donosi sreću u braku pa se na venčanju prave dekoracije od ove biljke a za godišnjice braka poklanjaju buketi koji obavezno sadrže i ovaj cvet.


Pročitaj više...
Jorgovan (Syringa)
Autor: Biljana Arsenijević-Milenković

Cvetovi jorgovana (Syringa, u prevodu frula) svojim veličanstvenim mirisom i različitim nijansama plave, bele i crvene boje doprinose bogatstvu prolećnog pejzaža svakog aprila i maja meseca.

Biljka može dostići visinu do oko 6m. Lako se održava, a najlepša je na osunčanim pozicijama koje doprinose raskošnijem cvetanju. Preporučuje se orezivanje starijih biljaka odmah nakon precvetavanja, jer orezivanje u proleće smanjiće broj cvetova. Odseca se najviše 1/3 od ukupne visine biljke.


Pročitaj više...
Cupressus sempervirens ’Pyramidalis’
Autor: Biljana Arsenijević-Milenković

Ovog proleća rasadnik Vam nudi mlade sadnice čempresa (Cupressus sempervirens ’Pyramidalis’) po ceni od 100din/kom i visine 15cm. Najmanja količina za slanje poštom je 5kom. Ova biljka je po mnogo čemu čuvena pa ćemo deo priče podeliti danas sa Vama.

Put prema manastiru Hilandaru prate drvoredi impozantnih primeraka čempresa.

Vinsent Van Gog je jedan svoj ciklus posvetio upravo ovoj biljci.


Pročitaj više...